Kuchnia

SOSY I DIPY

Sos winegret

Niewiele osób wie, że vinaigre z języka francuskiego oznacza po prostu ocet. We współczesnych wersjach sosu winegret dominuje sok z cytryny lub ocet winny/balsamiczny. Z połączenia kwasu i oleju/oliwy powstaje emulsja.

Dzięki dodaniu żółtka lub odrobiny musztardy płyny łatwiej się połączą. Idealnym sposobem tworzenia winegretu jest energiczne jego potrząsanie w małym słoiczku - niby shakerem.

Dziś pokażę Wam dwie wersje słynnego sosu winegret.

Składniki:
I wersja:
3 łyżki soku z cytryny
9 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
1 żółtko
zioła prowansalskie
II wersja:
3 łyżki octu balsamicznego
9 łyżek oleju
sól, pieprz
2 łyżeczki miodu
rozmaryn
1 łyżeczka musztardy Dijon
Przepis
Zasada tworzenia sosu winegret jest prosta: zawsze dodajemy trzy razy więcej tłuszczu niż kwasu. Ja ze swojej strony zawsze dodaję odrobinę miodu, gdyż nie lubię bardzo kwaśnych sosów.



I wersja: jest ona idealna do różnego rodzaju sałatek, w których dominują warzywa i mix sałat. Do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. W oleju sól się nie rozpuści! Następnie dodajemy zioła prowansalskie, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółtko - działa ono jak emulgator - sos łatwiej się łączą i jest delikatniejszy w smaku. Teraz już możemy wlewać trzy razy więcej oliwy z oliwek. Zakręcamy słoik i bawimy się w barmana potrząsając nim jak shakerem. Można oczywiście połączyć wszystkie składniki w miseczce, wtedy do kwasu wlewamy małym strumyczkiem oliwę - ciągle mieszając.

II wersja: jest ona idealna do sałatek, w których znajdują się owoce, np. truskawki, fileciki z pomarańczy. Postępujemy jak powyżej, czyli do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, dosypujemy sól i pieprz - całość mieszamy, aż sól się rozpuści. Dodajemy musztardę, miód oraz posiekany drobno rozmaryn (najlepiej świeży, jeśli jednak go nie posiadacie warto wykorzystać suszony - uprzednio zalany odrobiną wrzątku, aby zmiękł). W tym przypadku wykorzystujemy zwykły olej. Zakręcamy słoik i mieszamy.

Gotowe sosy winegret można przygotować przed przyjęciem i pozostawić je zamknięte w słoiczkach. Bezpośrednio przed podaniem sałatki skrapiamy ją winegretem (uprzednio energicznie potrząsamy słoikiem, aby składniki ponownie się połączyły). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation