Kuchnia

karkówka

Gulasz paprykowy

Składniki
500g karkówki lub innego wieprzowego mięsa
1 papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego (można pominąć)
5 pieczarek
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka keczupu pikantnego
2 łyżeczki suszonej czerwonej papryki
1 łyżeczka majeranku
4 ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach
sól, pieprz do smaku

Mięso kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Ugniatamy mięso, aby przyprawy się dobrze przylepiły i posypujemy łyżką pszennej mąki.

Przyprawione mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i smażymy przez chwilę z każdej strony, aby mięso lekko się zezłociło.

Przyrumienione mięso zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w paski czosnek, keczup, koncentrat, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe i dusimy na niewielkim ogniu przez godzinę.

Po tym czasie mięso powinno być już miękkie, dodajemy pokrojony w seler naciowy, paprykę i pieczarki w paski, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 15 minut.

Mięso powinno już być mięciutkie, sos dość gęsty a warzywa ładnie ugotowane, ale nie rozgotowane.

Sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze dosypać soli, pieprzu, lub odrobiny papryki chili.

Podajemy z ryżem, na wierzchu posypujemy natką pietruszki i koperkiem

źródło: Kasia.in
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation