Kuchnia

serniki

Sernik chałwowy
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
Jaja ubij z cukrem na kogel mogel.
Dodaj ser i mąkę ziemniaczaną.
Dosyp grubo pokruszoną chałwę.
Wymieszaj łyżką.
Foremkę o średnicy 23-24 cm wylep ciastem.
Nałóż kilka łyżek masy serowej, rozłóż wisienki, przykryj resztą masy.
Piecz w 160 stopniach przez 1 godzinę.
Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 10-15 minut.
Sernik ostudź w piekarniku.
Przed podaniem udekoruj pokruszoną chałwą i drobinkami czekolady.

Zobacz inne przepisy na serniki:
Sernik wiedeński - przepis Sernik cytrynowy - przepis Magda Gessler poleca - sernik krakowski

biały ser
chałwa

corner1corner2
Tego potrzebujesz:
Ciasto:

15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 kg mielonego sera białego o luźnej konsystencji
4 jajka
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag chałwy
10 dag kandyzowanych wisienek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation