Kuchnia

eat&eat

Langosze w 3 wersjach

500 g mąki
25 g drożdży
250-265 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
1 łyżka kwaśnej śmietany (lub serwatki, jogurtu)
olej do smażenia

dodatki:

sos czosnkowy
czerwona cebula
ser żółty
smażone kurki
smażona kapusta kiszona z grzybami



Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać cukier, odstawić na chwilę żeby zaczęły pracować. Wsypać mąkę do naczynia, w środku zrobić zagłębienie, do którego wlać zaczyn drożdży. Dodać, śmietanę, olej i sól. Wyrobić ciasto aż przestanie się kleić do rąk, po czym posypać odrobiną mąki, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na min 30 min. aż ciasto wyrośnie. W między czasie robimy np sos czosnkowy i przygotowujemy inne składniki.
Ciasto przenieść na stolnice wysypaną mąką, podzielić na równe kawałki, u mnie wyszło 9 szt po ok 92 g. Ukształtować kulki, rozpłaszczyć, przykryć i odstawić na kolejne 30 min.
Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętych kawałków ciasta formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation