Kuchnia

CZARY MARY... GARY

Ryba zapiekana z warzywami przepis -

Składniki

ilość porcji: 4

500 g filetów rybnych (np. dorsz, karp, szczupak, flądra, sandacz)
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sok z 1/2 cytryny
1 marchew
1 cebula
1 por
1 pietruszka
1/2 selera
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
3 łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie)
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 1godz. › +2godz. odstawienie › Gotowe w: 3godz.20min.

Filety rybne opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć pieprzem cytrynowym (z obydwu stron). Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (najlepiej włączyć termoobieg).
Warzywa umyć, obrać, pokroić w talarki lub w słupki. Przełożyć do garnka, dolać kilka łyżek wody i poddusić pod przykryciem na małym ogniu (ok. 10 min.). Dodać pomidory w puszce i dusić całość bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i bazylię. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dnie półmiska żaroodpornego ułożyć warstwę z połowy uduszonych w sosie warzyw. Na to ułożyć filety rybne, a następnie przykryć je warstwą z reszty warzyw. Można też posypać po wierzchu serem żółtym. Zapiekać przez 35 minut. Jeśli posypaliśmy zapiekankę po wierzchu serem, lepiej ją przykryć i odkryć tylko na ostatnie 10 minut pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation