Kuchnia

Sałatki

Sałatka z buraczkami i awokado


- 1 szklanka obranych, pokrojonych w kosteczkę pieczonych lub gotowanych buraczków
- garść rukoli
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz

Winegret:
- 1 i 1/2 łyżki musztardy miodowej lub zwykłej
- 1 i 1/2 łyżki miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżki octu ryżowego


Pieczone buraczki (małe buraczki pojedynczo zawinąć w folię, piec w 200 st. C przez 1 godzinę) obrać, pokroić w kosteczkę.
Rukolę opłukać, osuszyć, włożyć do salaterki, dodać buraczki oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado, skropić wszystko sokiem z cytryny.
Posypać pestkami dyni, szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać składniki winegretu, polać po sałatce, wymieszać przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation