Kuchnia

Sałatki

jadłonomia · roślinne przepisy: Sałatka z arbuza z oliwkami i bazylią
Sałatka z arbuza z oliwkami i bazylią

Składniki na 2 - 4 porcje:
1 kg arbuza, najlepiej bezpestkowego
10 czarnych oliwek
1/4 czerwonej cebuli
1/2 ciabatty
garść liści bazylii
mały kawałek papryczki chili lub szczypta chili
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Arbuza obrać, pozbyć się widoczniejszych pestek i pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na połówki, cebulę pokroić w bardzo cienkie pióra, ciabattę porwać na kawałki. Rozgrzać dużą patelnię grillową lub zwykłą i zgrillować kawałki ciabatty przez chwilę na suchej patelni.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, obsypać solą i czarnym pieprzem, dodać liście bazylii oraz oliwę i delikatnie wymieszać. Na sam koniec obsypać arbuza chili, podawać od razu. Dobrze smakuje od razu po zrobieniu, oraz następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation