Kuchnia

DRÓB

naleśniki z drobiowym farszem

naleśniki 6 sztuk
farsz:
około 300 - 350 gram mięsa drobiowego (może być pieczone, gotowane)
0,5 strąka papryki (akurat miałam w lodówce)
1 duża lub dwie cebule
ząbek czosnku (opcjonalnie)
150 gram pieczarek
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
zalewa:
0,5 szklanki śmietanki słodkiej 18 lub 12%
1 jajo
sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
100 gram grubo startego sera żółtego




Mięsko zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać.

Paprykę przesmażyć krótko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (opcjonalnie), zdjąć na talerz (bez tłuszczu). Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na małe kawałki pieczarki, pod koniec dorzucić posiekaną cebulę, smażyć razem do zeszklenia cebuli. Do pieczarek i cebuli na patelnię wrzucić mięsko i paprykę, doprawić, przesmażyć do utraty wilgotności (około 5 minut).
Naleśniki posmarować naszym farszem, zwinąć w ruloniki, poukładać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Śmietankę wymieszać dokładnie z jajem, doprawić. Zwinięte naleśniki zalać zalewą, zapiekać w pierniku nagrzanym do 100 stopni do rozpuszczenia sera i ścięcia się zalewy. (około 20 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation