Kuchnia

Napoje, koktajle

Koktajl rabarbarowo- truskawkowy z wanilią

Składniki (2 porcje)
- ok. 100 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (najlepiej ten o malinowym kolorze, bo zielony rabarbar da niezbyt ładny kolor)
- 2 łyżki cukru
- 0,125 L wody
- pół laski wanilli
- ok. 100 g truskawek
- 125ml maślanki/ kefitu lub jogurtu naturalnego

1. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier wraz z laską wanilią i gotuj na wolnym ogniu
2. Jak sos zacznie gęstnieć, wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż i wyskrob wszystkie ziarenka i wrzuć je z powrotem do garnka z rabarbarem i kontynuuj gotowanie aż do uzyskania bardzo gęstego sosu.
3. Schłodź rabarbarowy sos
4. Zmiksuj 4-6 łyżki rabarbarowego sosu z truskawkami, i maślanką/jogurtem/kefirem i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation