DIY - zrób to sam

DIY

,,ŚNIEŻNE KULE ZATOPIONE W CIEŚCIE’’

ciasto:
6 jaj
2 szkl. mąki
1 margaryna
6 łyżek oleju
1 1/2 szkl. cukru
2 łyżki kakao
1 kisiel czerwony lub barwnik czerwony
1 szkl. maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 żółtko
200 g zmielonego sera białego
3 łyżki cukru pudru
10 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka masła

Masa mascarpone:

200 ml słodkiej śmietanki 30%
200 ml sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Kuliki serowe: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki i wstawiamy do lodówki.

Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 1 kisiel lub barwnik różowy, do trzeciej szkl. maku. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy najpierw ciasto z makiem, następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto różowe i na koniec wylewamy ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy w rzędach schłodzone kulki serowe, lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w 180 st. C, około 45-50 minut.

Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation