Kuchnia

sałaty i sałatki

Surówka z białej kapusty, ananasa i orzechów włoskich | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
ok. 1/4 - 1/5 główki kapusty
sól i świeżo zmielony pieprz
garść suszonej żurawiny
1/4 ananasa
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 młode szczypiorki
SOS
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu ryżowego (lub 1/2 łyżeczki octu winnego)
2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wykroić 1/4 (mniejszej) lub 1/5 (większej) główki. Opłukać, osuszyć a następnie cienko posiekać. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.
Ananasa obkroić ze skóry, przekroić pionowo na 4 części, wykroić głąb ze środka, miąższ pokroić na plasterki. Orzechy zrumienić na suchej patelni. Szczypiorki posiekać. Ananasa, orzechy, szczypiorek oraz odcedzoną żurawinę dodać do kapusty. Połączyć składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki.
WSKAZÓWKI

Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation