Kuchnia

Przepisy

Kultowe babeczki śmietankowo-karmelowe

PRZEPYSZNE || mysweetworld

Składniki na 12-14 babeczek(poniżej proporcje na 9-10 babeczek):

4 jajka

120 g cukru

16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)

100 g mąki

40 g maki ziemniaczanej

szczypta soli

Na nadzienie:

250 g mascarpone (prosto z lodówki)

250 g konfitury mlecznej- "Dulce de leche" lub masy krówkowej z puszki (schłodzonej w lodówce przynajmniej przez kilka godzin- im dłużej tym lepiej!)

Dodatkowo:

330 ml śmiatany kremówki (np. 1 kubek z Mlecznej Doliny)

1 i 1/2 opakowania śmietanfixu

1 czubata łyżka cukru pudru (przesianego przez sitko)

60 g płatków migdałowych



Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka bardzo starannie oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione ponad połowę ich wysokości.

Piec przez około 15 minut (do suchego patyczka- nie dłużej, żeby nie przesuszyć babeczek). Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

W międzyczasie na suchej patelni, rozgrzanej na średniej mocy palnika uprażyć płatki migdałowe od czasu do czasu potrząsając patelnią- by się nie przypaliły.

Przygotować krem karmelowy. W misce umieścić konfiturę mleczną lub masę krówkową i mascarpone (muszą być bardzo zimne). Ubić mikserem początkowo na wolnych obrotach, następnie na szybszych- masa powinna być gęsta i jednolita. (Ubijanie trwa krótko i nie należy ubijać dłużej niż to konieczne).

Z wystudzonych babeczek wydrążyć środki. Krem rozłożyć między babeczki- do każdej babeczki powinny się zmieścić po dwie czubate łyżeczki kremu.

Śmietanę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu smietanfixu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć śmietanę na babeczki. Udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.

Uwaga: Babeczki można upiec i ponadziewać kremem karmelowym dzień przed ich podaniem, przechowywać w lodówce w szczelnym plastikowym pojemniku. Żeby bita śmietana zachowała ładny kształt na babeczkach- najlepiej ubić ją tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation