Kuchnia

kuchnia

Jaglany mus z frużeliną truskawkową

Składniki (na 3-4 porcje):
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
ziarenka z połowy laski wanilii
pół szklanki mleka
2 łyżki cukru (pudru)

Frużelina truskawkowa:
2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka cukru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
pół szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:
Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Kaszę przesypujemy do garnuszka i zalewamy 2 szklankami mleka i 1 szklanką wody . Z połowy laski wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy je do kaszy. Wstawiamy całość na gaz i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy kaszę ok. 15-20 minut, do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzoną, ugotowaną kaszę blenderem ucieramy na gładką masę dolewając po trochę mleka, słodzimy. Gotowy mus jaglany przekładamy do pucharków.
Truskawki przekładamy do garnuszka z grubym dnem i dolewamy 2 łyżki wody. Gotujemy do czasu aż truskawki się rozpadną. Dodajemy cukier i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie. Gotujemy jeszcze kilka chwil i odstawiamy do wystudzenia.
Na mus jaglany nakładamy przygotowaną frużelinę truskawkową. Deser schładzamy przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation