Kuchnia

Tortilla

PEŁNOZIARNISTA TORTILLA
Składniki na 8 porcji:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki oliwy z oliwek
¾ łyżeczki soli
2/3 szklanki ciepłej wody


Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce mąkę, oliwę i sól.
Wlewaj powoli ciepłą wodę dokładnie mieszając, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Dodaj więcej wody jeśli to potrzebne.
Wyjmij ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 2-3 minut.
Włóż ciasto ponownie do miski i pozostaw na 20 minut, by odpoczęło.
Podziel masę na 8 części i utwórz z nich kulki.
Rozwałkuj każdą kulkę na równy okrągły i jak najcieńszy placek.
Rozgrzej na średnim ogniu lekko natłuszczoną patelnię.
Umieść 1 placek na patelni i piecz około 1 minut,
Przekręć tortillę na drugą stronę i piecz kolejną minutę dociskając ją za pomocą łopatki lub szpatułki (w czasie pieczenia mogą powstawać bąble powietrza).
Powtórz z kolejnymi tortillami, smacznego!


Wartości odżywcze w 1 tortilli:
Wartość kaloryczna: 128,2 kcal
Białka: 3,3 g
Tłuszcze: 4,4 g
Węglowodany: 21,1 g

Uwagi:
Tortille możesz przechowywać w lodowce, lub zamrażalniku w szczelnych woreczkach lub pojemnikach.

Jeśli zostało Ci trochę grillowanego kurczaka z poprzedniego obiadu możesz go wykorzystać do przygotowania farszu z salsą.

Składniki na 1 porcję:

1/4 średniej grillowanej piersi kurczaka

Salsa:

1/8 małego mango
1/8 średniego awokado
1/2 papryczki jalapeno
1 garść rukoli
1 garść kolendry
1/4 limonki

Sposób przygotowania:

Podziel kurczaka na mniejsze kawałki.
Przygotuj salsę: pokrój mango i awokado w kostkę, papryczkę jalapeno w krążki, posiekaj kolendrę i porwij rukolę.
Wymieszaj składniki salsy, dopraw wg uznania i wycisnij sok z limonki.
Wyłóż salsę i kurczaka na torillę.
Zawiń tortillę i lunch gotowy, smacznego!

Wartości odżywcze farszu na 1 porcję:
Wartość kaloryczna: 70,7 kcal
Białka: 11,1 g
Tłuszcze: 2,4 g
Węglowodany: 1,3 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation