Design

Design

Tort z truskawkami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt (taki sam, jak przy różowym torcie):
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:
6 łyżek dżemu truskawkowego
200g serka mascarpone
250ml śmietany 30% lub 36%
5 łyżeczek żelatyny
350g truskawek, umytych i obranych
2-3 krople aromatu śmietankowego (radzę użyć dr.Oetkera)
4 łyżki cukru pudru (można dać więcej, jak ktoś woli słodsze)

Do nasączenia:
1/2 szklanki syropu z puszki po brzoskwiniach

Wierzch i boki:
200ml śmietany 30% lub 36%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
7 połówek brzoskwiń z puszki
2 łyżki galaretki w proszku w jasnym kolorze
do ozdoby truskawki i winogrona
do posypania boków krokant lub wiórki czekoladowe lub drobno poszatkowane orzechy, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe

Biszkopt (dobrze jest upiec dzień wcześniej):
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białka ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

5. Do syropu z puszki dolać wody, aby było 2/3 szklanki płynu, wymieszać.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Nasączyć go 1/3 ilością płynu, następnie posmarować go 3 łyżkami dżemu i na razie biszkopty odstawić

Krem:
7. Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki ciepłej wody.

8. Serek włożyć do miski i wymieszać go z cukrem pudrem oraz aromatem. Parę truskawek (4-5) zmielić na mus i dodać do serka, wymieszać łyżką.

9. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki.

10. Rozpuszczoną żelatynę dodać do serka mascarpone, wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić śmietanę i delikatnie wymieszać ją z serkiem, dodać pokrojone truskawki, wymieszać.

11. Połowę masy truskawkowej wyłożyć na biszkopt w tortownicy posmarowany dżemem. Przykryć ją drugim krążkiem, nasączyć go połową płynu i posmarować dżemem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać i przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć go pozostałem płynem (ostatni krążek może nam wystawać poza tortownicę, proszę się tym nie przejmować). Ciasto wstawić do lodówki, na parę godzin, aż masa stężeje.

Wierzch i boki:
12. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

13. Brzoskwinie osączyć.

14. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody.

15. Serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.

16. Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z serkiem.

17. Tort wyjąć z lodówki i nożem oddzielić brzeg tortownicy od ciasta, delikatnie zdjąć obręcz. Przygotowanym kremem posmarować wierzch tortu i brzeg.

18. Truskawki przepołowić i poukładać je na wierzchu tortu wzdłuż krawędzi, jak na zdjęciu powyżej. Na środku poukładać brzoskwinie i jeszcze parę truskawek oraz winogron. Brzeg tortu posypać krokantem lub wiórkami czekoladowymi, kokosowymi.

19. Na końcu owoce na wierzchu tortu posmarować tężejącą galaretką przy użyciu pędzelka (użyłam silikonowego pędzelka), aby ładnie błyszczały. Tort przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation