Kuchnia

Przepisy

Kruchy placek z gruszką i czekoladą
200g mąki krupczatki
40g cukru pudru
100 masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
białko z jajka (do smarowania ciasta)


150g śmietany kremówki 30 lub 36%
150g gorzkiej czekolady (70% kakao)
2 łyżki cukru demerara
1 łyżka masła

2 twarde gruszki
1 łyżka cukru demerara

Mąkę, cukier puder i masło przesiekaj szybko, dodaj żółtko i śmietanę i wyrób na spójne ciasto. Wstaw ciasto na 10 minut do zamrażarki.
Śmietanę zagotuj w rondlu razem z cukrem, wymieszaj i zestaw z ognia. Dodaj połamaną na cząstki czekoladę i po chwili dokładnie rozmieszaj, aż powstanie gładka masa czekoladowa. Wmieszaj do niej masło i odstaw do przestudzenia.
Gruszki umyj (możesz je obrać lub pozostawić w skórce), przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na równe plasterki - w 10 sekund całą tę pracę zrobisz z krajaczem od jabłek, o którym pisałam ostatnio. Posyp gruszki łyżką cukry demerara i odstaw na kilka minut.
Zimne ciasto rozwałkuj na omączonym blacie na grubość ok 1cm. Możesz ciastem wylepić tartownicę - wówczas dosłownie o kilka milimetrów wyżej unieś boki ciasta. Jeśli nie posiadasz tartownicy, ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrób fantazyjny brzeg używając kciuka i palca wskazującego. Pamiętaj o lekkim podniesieniu brzegów. Na cieście ułóż cząstki gruszek i wstaw na ok 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Wystudzone ciasto polej letnią czekoladą pozostawiając wystające gruszki i pilnując by czekolada nie wylała się poza rant. Wstaw placek na ok 20 min do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation