Kuchnia
kulinaria
Szachownica (Metrowiec w kratkę) | Arabeska
Ciasto jasne:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki
- 8 łyżek oleju (120 ml)
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka ubić z cukrem do białości. Wlać wodę, chwilę ubijać, po czym stopniowo dolewać olej. Następnie wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w 180 st.C przez około 35 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce na około 15 minut. Następnie wyłożyć na stolnicę spodem do góry, zdjąć papier i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto ciemne:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować tak samo jak ciasto jasne, z tą tylko różnicą, że mąkę z proszkiem do pieczenia należy wymieszać jeszcze z kakao.
Krem:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 8 łyżek cukru (1/2 szkl.)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła (o temp. pokojowej)
- cukier waniliowy (16 g)
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i wanilią. Resztę mleka (1 szkl.) wymieszać z mąkami i wlać na gotujące się mleko z cukrem. Mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Miękkie masło ubijać mikserem, stopniowo dodając ostudzoną masę budyniową.
Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 6 równych pasków (u mnie każdy miał po 3 cm i kilka milimetrów szerokości).
Krem podzielić mniej więcej na 3 części (jedna z nich może być trochę większa, żeby wystarczyło jeszcze na koniec, na posmarowanie boków ciasta).
Paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, na przemian kolorami (ciemny, jasny, ciemny, jasny), po 4 paski w jednym rzędzie. Następnie wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę w ten sposób, żeby pod spodem jasnego paska był ciemny i na odwrót. Ponownie posmarować kremem i ułożyć ostatnią warstwę z pozostałych czterech pasków, w taki sam sposób jak poprzednio (w przekroju powinna wyjść szachownica). Wierzch i boki posmarować resztą kremu, który pozostał. Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12-18%)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Śmietanę z masłem podgrzewać w małym garnuszku, na słabym ogniu. Kiedy masło trochę się rozpuści, dodać cukier, kakao i podgrzewać do momentu, aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy polewa zacznie gęstnieć (będzie jeszcze ciepła) polać ciasto wyjęte z lodówki.
MA==