DIY - zrób to sam

kuchnia

biszkopt

4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa

Robimy jedną masę podstawową, dzielimy ją na pół i do każdej dodajemy inne dodatki

1 litr mleka
400 g miękkiego masła
7 łyżek cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
3 żółtka
2 łyżki spirytusu
dodatkowo do masy jasnej

puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia)
dodatkowo do masy ciemnej

3 łyżki nutelli
100 g czekolady z orzechami
50 g rodzynek
skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy
polewa

100 ml śmietanki 30%
200 g nutelli (ok. 4 łyżek)
2 łyżki masła
ponadto:

1 opakowanie herbatników kakaowych
1 opakowanie herbatników maślanych

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.

Masa:

Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy przygotowaną mieszankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Powstały w ten sposób budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy spirytus i krótko miksujemy. Odkładamy 3-4 łyżki masy. Pozostałą masę dzielimy na pół.

Bo jednej części dodajemy dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie (pamiętajcie, by brzoskwinie dobrze odsączyć ręcznikiem papierowym, zbyt dużo syropu w masie może spowodować jej zbytnie rozrzedzenie).

Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, skórkę z pomarańczy i sparzone rodzynki (należy je wcześnie zalać wrzątkiem, a po 30 minutach odcedzić i osuszyć). Wszystko wymieszać.

Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. Na masie ułożyć warstwę herbatników, a następnie masę z brzoskwiniami. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Wierzch ciasta cienko posmarować odłożoną na początku masą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

Polewa

Składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać.

Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco zastygła.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation