Kuchnia

Pyszności

Składniki:

Lody
- śmietana 333g
- mleko 333g
- laska wanilii 2 szt
- agar 2 g, ewentualnie żelatyna 6 g
- cukier 50 g
- drażetki czekoladowe 100g
- suchy lód

Fondant:
- czekolada 70% 300g
- masło 300g
- cukier 160g
- mąka pszenna 50 g
- jajka 6szt
- żółtka 6 szt

Owoce : jeżyna, malina, truskawka, czerwona porzeczka
Pistacje i sól maldon

Sposób wykonania:

Lody: Śmietanę, mleko, laskę wanilii , cukier zagotowujemy w garnku, na koniec dodajemy agar lub żelatynę i schładzamy. Cały płyn wlewamy do miksera i mieszamy wiosłem powoli wsypując suchy lód do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do powstałych lodów dodajemy pokruszone czekoladowe drażetki. Można zamienić suchy lód ciekłym azotem lub zrobic lody tradycyjną metodą

Fondant: Jajka, żółtka i cukier ubijamy przez 5 minut na średnich obrotach, uważając by nie wyszła sztywna masa. Ubijamy tylko do zmiany koloru na jasny. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodajemy do ubijanych jajek. Na końcu wtłaczamy delikatnie mąkę. Pieczemy w foremkach wysmarowanych masłem i mąką w piecu 180 stopni przez 8 – 10 minut. Pistacje i sól mielimy razem w blenderze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation