Kuchnia

ŁASUCHOWO PYSZNE JEDZONKO

Francuskie paluchy z pesto
Co kupić
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 pęczek świeżej bazylii
20 g orzechów nerkowca
100 g sera grana padano
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 6 czas: 30min
Przygotowanie
Do blendera wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano. Dodajemy oliwę i całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Cały arkusz ciasta smarujemy cienko gotowym pesto. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepujemy widelcem, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta. Oprószamy ciasto odrobiną soli i pieprzu.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation