Kuchnia

Pizza, focaccia, zapiekanka, hamburger,tarta

Grillowane burgery z sosem bombay - Proste i Smaczne Przepisy

Grillowane burgery z sosem bombay
500g mielonej łopatki
1 jajko
1 ząbek czosnku
pół białej cebuli
kilka łyżek bułki tartej
pól szklanki mleka
sól, pieprz
olej
Mięso przekładamy do miski dodajemy całe jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną cebulkę. Bułkę tarta zalewamy mlekiem, chwile czekamy aż wchłonie płyn i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy, jeśli masa jest zbyt luźna można dodać więcej bułki. Formujemy nie za wielkie kotleciki. Lekko, najlepiej pędzelkiem smarujemy kotlety olejem i wrzucamy na ruszt, piekąc aż będą rumiane. W między czaise na ruszcie wyladowały rownież przecięte na pół świeże bułeczki, aby lekko się podpiekły i były na zewnątrz chrupiace a w środku miekkie.
Sos bombay
majonez
rodzynki
banan
curry (w proszku lub pasta)
Nie podaję ilości składników, bo każdy dobierze sobie bardziej pod siebie i pod ilość osób :). Rodzynki należy zagotować w niewielkiej ilości wody - tylko tyle aby przykryła rodzynki. W miseczce rozmieszać majonez z curry do smaku, dodać pokrojonego banana i rozmieszać z rodzynkami (razem z pozostałą niewielką ilością wody). Pozostawić na trochę aby się przegryzło.
Dodatki
pomidor pokrojony w plastry
ogórek konserwowy pokrojony w plastry
grillowany surowy ale wędzony boczek w cieniuteńkich plasterkach
posiekany szczypior wraz z malutka cebulką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation