Kuchnia

Kasza jaglana

Bagietka z kaszą jaglaną | Przepisy na chleb

Bagietka z kaszą jaglaną
« Poprzedni przepis
Następny przepis »

bagietka z kaszą jaglaną

Kulinarne eksperymenty sprawiają mi dużo przyjemności, czasem jednak warto postawić na klasykę lub ją odrobinę odnowić. Moim ulubionym przepisem na bagietki jest receptura według J. Hamelmana.

Piekłam je już tak wiele razy, że recepturę mogłabym wyrecytować nawet obudzona w środku nocy. Często jednak dodaję do ciasta coś od siebie np. kawałki suszonej żurawiny, prażony sezam albo zioła.

Tym razem postawiłam na zdrowy dodatek w postaci ugotowanej kaszy jaglanej. Wpłynęła ona świetnie na konsystencję miąższu, a do tego wzbogaciła wypiek o wartościowe dla zdrowia właściwości.

bagietka z kaszą jaglaną
Bagietka z kaszą jaglaną
Autor: Tosia
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas pieczenia: 20 min.
Całkowity czas: 12 godz. 20 min.
Porcje: 1

Składniki

Zaczyn poolish:
70 g mąki pszennej typ 650
70 g letniej wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
Ciasto właściwe:
zaczyn poolish
250 g mąki pszennej typ 650
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
120 ml letniej wody
1 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli

Przepis

Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8-10 godzin.
Następnego dnia zaczyn łączymy z mąką, drożdżami, ugotowaną kaszą jaglaną i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, jeśli będzie się lepiło, podsypujemy je mąką. Formujemy podłużną bagietkę, którą układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Między bokami bagietki ustawiamy zrolowane ściereczki, aby nie rozrosła się w trakcie wyrastania. przykrywamy ją z wierzchu i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 h.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę pieczemy 20 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation