Kuchnia

NALEWKI

Nalewka wiśniowa bez cukru

Składniki nalewki wiśniowej:

wiśnie
mocna wódka


Ten przepis wolny jest od proporcji. Najbardziej zależny jest od wielkości naczynia, którym dysponujemy. Wódki musimy zgromadzić tyle, by wszystkie wiśnie dało radę całkowicie zalać trzy razy. A oto szczegóły.

Wiśnie należy wydrylować. Pestki wyrzucamy zostawiamy sobie kilkanaście z nich dla bogatszego aromatu. Nie ma co się obawiać trujących właściwości pestek, bo będzie ich za mało, by przez nie wiśniówka miała zły wpływ na organizm.
Wiśnie i pestki wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Żadna wiśnia nie może wystawać ponad alkohol. Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej słonecznym.

Zobacz też: Inne przepisy na nalewkę wiśniową

Po dwóch tygodniach wódkę zlewamy i zamykamy w szczelnym naczyniu. Wiśnie jeszcze raz zalewamy wódką. Tym razem odstawiamy na trzy dni i znów wódkę zlewamy. Owoce natomiast po raz trzeci zalewamy alkoholem.

Znów czekamy trzy dni i płyn zlewamy. Wiśni nie wyrzucamy. Przydadzą się one do herbaty, ciasta lub lodów. Można też z nich zrobić dżem. Łączymy natomiast wszystkie trzy płyny i dokładnie je filtrujemy.

Klarowne przelewamy do butelek, które wynosimy na pół roku do chłodnego magazynu. Nalewka wiśniowa przygotowana w lecie wybornie przyda się na Boże Narodzenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation