Kuchnia

Kuchnia - przetwory

Domowy aromatyczny ketchup

Domowy aromatyczny ketchup
|źródło: BBC GoodFood Magazine, September 2009|

4 duże cebule
250g selera naciowego
5 łyżek oleju rzepakowego
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli selerowej
2 kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na duże kawałki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki Tabasco
200ml białego octu winnego
200g złotego drobnego cukru

W blenderze umieszczamy cebulę i seler naciowy, pokrojone na większe kawałki. Rozdrabniamy.
W rondlu o grubym dnie (ważne) rozgrzewamy olej, dodajemy rozdrobnioną cebulę i seler, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut.
Dodajemy ząbki czosnku, gotujemy kolejne 5 minut.
Dodajemy przyprawy i dusimy kolejną minutę.
Po tym czasie dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ketchup na małym ogniu przez około godzinę. Ketchup ma zmniejszyć objetość prawie o połowę.
Po tym czasie ostrożnie przelewamy całść do blendera i ponownie rozdrabniamy.
Następnie przecieramy przez sito (ja ten etap pominęłam).
Jeśli ketchup wydaje nam się zbyt rzadki, możemy ponownie podgrzewac go w rondlu na małym ogniu aż zgęstnieje.
Ciepły przekładamy do ciepłych, wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ketchup możemy trzymać w lodówce przez 3 miesiące, lub zamrozić w małych porcjach.

Smacznego!


Więcej... Around the kitchen table | photography, food, recipes: Domowy aromatyczny ketchup http://table-table.blogspot.com/2009/08/wasciwie-nie-chciaam-wstawiac-tu.html#ixzz3Axsj0iCX
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: Aroundthekitchentable on Facebook
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation