Kuchnia

cooking.

Kolorowe Pierogi


Składniki na zielone ciasto na pierogi:

400g zmielonego mrożonego szpinaku
500g mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 łyżka oliwy
1,5 szkl gorącej wody
Rozmrożony szpinak dokładnie odcedź i wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, cukrem i oliwą. Teraz dodawaj stopniowo wody, tak, by ciasto było gładkie, elastyczne i nie przywierało do dłoni podczas wyrabiania.
Składniki na pomarańczowe ciasto na pierogi:
skorzystaj z przepisu na zielone ciasto szpinak zastępując małym słoiczkiem koncentratu pomidorowego
Składniki na podstawowe ciasto na pierogi:
skorzystaj z przepisu na zielone ciasto na pierogi, jednak nie dodawaj do niego szpinaku

Przygotowanie pierogów w kropki:
Rozwałkuj wybrane ciasto, następnie z części ciasta w odmiennym kolorze niż to rozwałkowane formuj małe kuleczki i układaj je na rozwałkowanym cieście delikatnie dociskając. Ponownie rozwałkuj całość, aby kuleczki połączyły się z resztą ciasta. Teraz wykrawaj wybrane kształty pierogów, np. szklanką. Następnie układaj nadzienie na co drugi placuszek i przykrywaj je kolejnym, a boki połącz ze sobą dociskając widelec.

Przygotowanie pierogów w paski:
Rozwałkuj wybrane ciasto, następnie z części rozwałkowanego ciasta w odmiennym kolorze za pomocą okrągłego noża do pizzy wytnij paski, które nakładaj na wcześniej rozwałkowane ciasto. Ponownie rozwałkuj całość, aby paski połączyły się z resztą ciasta. Teraz wykrawaj wybrane kształty pierogów, np. szklanką. Następnie układaj nadzienie na co drugi placuszek i przykrywaj je kolejnym, a boki połącz ze sobą dociskając widelec.

Proponowane warianty nadzienia:
Bananowe: Talarki banana.
Bananowe z salami: Talarki banana z plasterkiem salami
Czekoladowe: Kostki czekolady.
Serowe: Twaróg połączony z cukrem i cukrem wanilinowym.

Sugestie: Ciasto na pierogi możesz też zrobić bez użycia jajek i wciąż bazując na podanych wyżej przepisach. Do przygotowania zielonych pierogów nie polecam używać mrozonego szpinaku pakowanego w tekturowe pudełka, tylko w torebki, ponieważ pomimo tego, że oba są drobno posiekane, to różnią się intensywnością koloru (porównajcie sobie z zielonymi cukierkami, do zrobienia których użyłam mrożonego szpinaku z torebki).

Pytanie: Co zrobić, aby pierogi nie przywierały do dna podczas gotowania?

Odpowiedź: Tuż po wrzuceniu pierogów do garnka, mieszaj je bardzo delikatnie od spodu najlepiej drewnianą łyżką. Wystarczy ok 30 sekund.

Pytanie: Co zrobić, aby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?
Odpowiedź: Pierogi wrzucaj bezpośrednio na wrzątek, jednak po ok 1 minucie zmniejsz ogień na średni, tak aby woda nie bulgotała wściekle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation