Kuchnia

kuchnia

Libańskie pide z zahtarem - Menages Manoushe bi zaatar


Składniki:

szklanka mleka
10 g świeżych drożdży
sól
+/- 2 szklanki mąki
na wierzch:
2 łyżki zataru
oliwa
Drożdże rozpuścić w odrobinie letniego mleka i zostawić na chwilkę żeby ,,ruszyły,,.
Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i dodać drożdże. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka, ciasto powinno być elastyczne ale nie powinno lepić się do rak. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę żeby podwoiło objętość.
Podzielić na części i uformować kulki wielkości mandarynki. Rozwałkować na cienkie placki podsypując mąką.
Posmarować z jednej strony oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Następnie posmarować drugą stronę placka i przerzucić podpiekając placek z drugiej strony. Na wierzch posypać zatarem i przez chwileczkę jeszcze raz podpiec przyprawioną stronę.
Pide z zatarem podaje się na ciepło, są opinie, że tak smakuje najlepiej a na zimno jest ,,ledwie jadalna,,. Nie zgadzam się z tą opinią bo pide, która nie została zjedzona na gorąco świetne smakowała wieczorem, na zimno, z sałatką. gotowe pide można również zamrozić a następnie odgrzać i znów mamy ciepłe, aromatyczne pide :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation