Kuchnia

kuchnia

Udka z kurczaka pieczone z warzywami

– cztery całe udka z kurczaka
– 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
– pół dużej kapusty pekińskiej
– marchewka
– biała część pora
– duża cebula
– 1/4 małego selera
– kilka pieczarek, boczniaków lub świeżych czy mrożonych grzybów
– sól, pieprz, łyżeczka tymianku, majeranku, duża szczypta lubczyku, słodka, mielona papryka, 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Udka rozetnij na dwie części, natrzyj przyprawami i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
Owiń każdy kawałek mięsa w plasterek boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 20 minutach podlej mięso powstałym sosem, jeśli jest go mało, użyj połowy szklanki rosołu lub zwykłej wody. Warzywa pokrój w grubą kostkę, wymieszaj w misce z solą i łyżeczką słodkiej i szczyptą ostrej papryki. Po kolejnych dwudziestu minutach pieczenia mięsa ponownie podlej je sosem, a warzywa wyłóż wzdłuż brzegów naczynia. Piecz wszystko jeszcze ok. 20 – 30 minut. Proponuję podać solo lub z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym lub konserwowym ogórkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation