Kuchnia

Yummy

Trufle czekoladowe w malinowym pudrze

Składniki

75 g czekolady mlecznej
25 g czekolady ciemnej 70%
50 g serka mascarpone
1/2 łyżeczki wiśniówki

puder malinowy do obtoczenia

ok. 15 szt. liofilizowanych malin
1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

serek wyjąć kilkanaście minut wcześniej z lodówki, ale może być chłodny
czekolady roztopić w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamane czekolady. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej informacji o roztapianiu czekolady we wpisie. Roztopione czekolady ostawić do przestudzenia, ale tak by nadal były płynne
do serka mascarpone wlewać ostudzoną czekoladę cały czas miksując, aż do połączenia na jednolity krem. Pod koniec wlać wiśniówkę
czekoladową masę wstawić do lodówki na około pół godziny do godziny, aż uzyskamy dość twardą konsystencję
gdy masa zgęstnieje, wydzielać porcje wielkości kopiastej łyżeczki i toczyć je w dłoniach na idealną kulę. Odkładać na talerz, a gdy wykorzystamy całą masę, to schłodzić trufle w lodówce przez minimum pół godziny
liofilizowane maliny umieścić w młynku do kawy i zmiksować na drobny puder. Następnie dodać cukier puder i krótko zmiksować. Powstały proszek przesypać przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i innych drobinek
na małym spodku umieścić puder i toczyć w nim schłodzoną truflę, aż przyklei się dość gruba warstwa pudru – dzięki temu nie zamoknie ona tak szybko, a trufle pozostaną suche i jasnoróżowe
przechowywać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation