Kuchnia

baking

Rewelacyjne naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką

Naleśniki czekoladowe "odkryłam" na blogu "Kwestia smaku". Robiłam je już kilka razy, za każdym razem były rewelacyjne, choć słowo rewelacyjne nie oddaje całego naszego zachwytu. Są świetne, wyśmienite, czekoladowe (na pewno dla mojego chrześniaka-czekoladomaniaka). Piekąc je, dom osnułam czekoladowym, przepięknym zapachem. Najlepiej smakują z kremowym serkiem i czereśniami. U nas z obowiązkową sałatką, tym razem słoneczną.

Składniki:

5 dag czekolady gorzkiej
1 łyżka dobrego kakao
5 dag masła
150 g mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki wody gazowanej
500 g serka kremowego (jeśli nie chcemy grubo smarować naleśników, wystarczy 300 g)
puder do smaku
500 g czereśni (ew. truskawki, jagody, maliny, wiśnie)

Wykonanie:

Rozpuścić czekoladę razem z mlekiem, cukrem, masłem, ekstraktem wanilii i kakao. Masę przestudzić. Połączyć z mąką, jajkami, wanilią, solą. Odstawić na min. 30 minut. Dodać wodę gazowaną, smażyć naleśniki. Nadziewać owocami i lekko posłodzonym serkiem.


Składniki sałatki:

1/4 ananasa
2 pomarańcze
1 brzoskwinia
sok z cytryny
ew. puder do smaku
świeża melisa

Wykonanie:

Owoce pokroić w kostkę, połączyć, pokropić sokiem cytrynowym, ew. lekko osłodzić. Posypać posiekaną melisą.

Naleśniki dodaję do akcji: "W czereśniowym raju" i do "Naleśnikowej soboty".


sobota, 30 czerwca 2012, str.56
Rodzinka w Kuchni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation