Kuchnia

Smaczne

Tort z kaszy manny

kostka margaryny lub masła
4 małe kubki (200 ml) mleka koziego
1 mały kubek cukru pudru
1 mały kubek kaszy manny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 puszka brzoskwiń (900g)
łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny (wg mnie 2 to stanowczo za dużo)
1 kiwi, 20 malin
1 łyżka kakao
opakowanie okrągłych biszkoptów - użyłam blatu z bezjajecznego ciasta czekoladowego

Kaszę ugotować na mleku, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce kaszę, ciągle ucierając. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę kakao, a do drugiej wanilię. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ okazało się, że ostatnią łyżkę kakao wytrzepałam z pudełka do upieczenia spodu, a w święta sklepy nieczynne... Dno tortownicy (u mnie 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na to położyć spód ciasta, nasączyć go syropem z brzoskwiń. Na ciasto wyłożyć połowę kaszy, rozmrożone maliny i drugą warstwę kaszy. Z brzoskwiń odlać 1/2 szklanki syropu, wymieszać z żelatyną i odstawić do spęcznienia. Brzoskwinie zmiksować z sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na palniku i wymieszać ze zmiksowanymi owocami. Masę brzoskwiniową przełożyć na kaszę i odstawić do lodówki by stężała. Gotowy torcik udekorować kiwi. Ale uwaga, jeżeli nie zjecie od razu całego tortu, to kiwi zeżre żelatynę, więc lepiej udekorować innymi owocami.

http://pinkcake.blox.pl/2012/01/Torcik-z-kaszy-manny.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation