Kuchnia

zupy

Wiosenna zupa rzodkiewkowa
Składniki:

- 600 ml wody
- 10 daktyli
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 rzodkiewek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- ½ łyżeczki soli morskiej
- sok z ½ średniej cytryny
- 1 łyżeczka buraczanego pudru
- 250 ml naturalnego jogurtu
- kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do podania

Przygotowanie pudru buraczanego:

By przygotować buraczany puder, będziemy potrzebować 4 małych buraków, które obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Plasterki buraka układamy na sitach dehydratora, którego temperaturę ustawiamy na 46 st. C i suszymy buraki przez 16 h. Po tym czasie suche plasterki buraka mielimy w młynku do kawy na puder. Przechowujemy w słoiku, szczelnie zamkniętym.

Przygotowanie zupy:

Do miksera kielichowego wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz jogurtu. Miksujemy przez 5 minut. Zmiksowaną zupę przelewamy do miski i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik. Podajemy ze świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation