Kuchnia

cooking

Sałatka z kurczakiem i grzankami


1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 średnia główka sałaty lodowej
300 g pomidorków koktajlowych
zioła włoskie
olej do smażenia
1 jajko
bułka tarta
6 kromek czerstwego chleba
1 łyżka masła

sos
7 łyżek jogurtu
2 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu, dałam keczup z cukinii
przyprawa do sałatek

Piersi z kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa lub pokroić w paski. Dokładnie oprószyć ziołami włoskimi. Następnie kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor i odstawić do wystudzenia. Z chleba odkroić skórki a miąższ pokroić w średnią kostkę. Na patelni roztopić masło, do smaku dodać odrobinę ziół włoskich. Następnie wrzucić pokrojony w kostkę chleb i przyrumienić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Usmażonego kurczaka pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt, majonez i keczup. Wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić przyprawą do sałatek. W misce w której podamy sałatkę na stół układamy warstwowo wymieszane składniki i polewamy sosem i znowu warstwa składników i sos aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos. Można też podać wymieszane składniki i sos osobno i każdy polewa sobie sałatkę bezpośrednio na talerzu. Sałatkę najlepiej wymieszać tuż przed podaniem aby grzanki nie rozmiękły od sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation