Kuchnia

zupka

Barszcz z młodych buraczków

Składniki na 3-4 porcje:
1 duży pęczek botwinki (z buraczkami),
2 średnie młode marchewki,
1 młoda pietruszka,
1 mała cebula,
3 listki laurowe,
po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
4 łyżki soku z cytryny,
1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
sól, pieprz,
uszka z mięsem lub kapustą i grzybami.

Przygotowanie:
Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, posiekaj wraz z łodyżkami. Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz. Warzywa przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min. Następnie dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min. Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedź przez sito. Barszczyk podawaj z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszczyk możesz też podać z młodymi ziemniakami z wody.

Rada: Aby barszcz miał intensywny kolor, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego lub startego na tarce surowego buraka.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation