Kuchnia

Piknikowa wyprawa

jadłonomia · roślinne przepisy
Sałatka majowa

Składniki:
•3 nieduże, młode buraczki
•1 nieduża cukinia
•pół jabłka
•garść młodych liści mniszku
•garść uprażonych orzechów włoskich

Składniki na ziołowy dressing:
•1/3 szklanki oliwy
•1/4 szklanki szczypiorku i koperku
•1 łyżeczka musztardy
•1/2 łyżeczki ciemnego, winnego octu
•1 ząbek czosnku
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.W przygotowaniu tej sałatki najważniejszy jest ostry nóż albo krajalnica, bo warzywa muszą być naprawdę cienko pokrojone. Buraki obieram, kroję na bardzo cienkie, dwumilimetrowe plasterki. Następnie jabłko dokładnie myję, kroję na pół i obieram na nieco grubsze plasterki, cukinię myję i kroję na odrobinę grubsze plasterki niż jabłko.
2.Wszystkie warzywa umieszczam w sporej misce, następnie w naczyniu blendera miksuję wszystkie składniki dressingu. Zalewam nim pokrojone warzywa, bardzo dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.
3.Na dużym talerzu układam plaster buraka, jabłka, cukinii i tak aż do wyczerpania się warzyw. Gotową sałatkę polewam pozostałą oliwą, w której marynowane były warzywa, posypuję liśćmi mniszka i orzechami włoskimi. Najlepiej smakuje na ogrodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation