Kuchnia

Przetwory na zimę

Ogórki po chińsku


Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
2 łyżki soli
1-2 łyżeczki chilli w proszku
1-2 główki czosnku
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki przegotowanej wody
50 dag cukru
7-8 łyżek oleju

Ogórki umyć i razem ze skórką pokroić w cienkie plastry.
Sól rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić
i zalać nią ogórki.Wymieszać, przykryć
i odstawić na co najmniej 6 godzin.
Po tym czasie odcedzić na sitku (wodę wylać).
Do ogórków dodać chilli oraz posiekany czosnek.
Całość wymieszać. Ocet zagotować razem z cukrem.
W osobnym garnuszku podgrzać olej.Ogórki wrzucić do garnka
z zalewą i dodać olej. Zagotować i gorące przekładać
do wcześniej wyparzonych suchych słoików.
Szybko zakręcić i stawiać do góry nogami.
Przykryć kocykiem i zostawić aż ostygną.
Przenieść w chłodne miejsce.Świetnie smakują na kanapce:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation