Kuchnia

Bezy

Klasyczna „Beza Pavlovej” || mysweetworld

Składniki na około 6 porcji:

5 białek dokładnie oddzielonych od żółtek (u mnie ważyły łącznie 180 g)

szczypta soli

300 g cukru kryształu

1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

330 ml śmietany kremówki (jeden kubek np. z „ Mlecznej Doliny” 30%)

1 łyżeczka cukru pudru (tylko dla przełamania smaku- beza jest wystarczająco słodka)

ok. 400-500 g świeżych owoców lata



Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany). Pod koniec dodać przesianą przez małe sitko skrobię oraz wlać sok z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okrąg o średnicy 20 cm.

Przełożyć ubite białka na środek okręgu i za pomocą sylikonowej szpatułki uformować półkulę, następnie spłaszczyć jej szczyć.

Włożyć bezę do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 5 minut i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C, następnie piec kolejne 1,5-2 h .

Beza powinna się trochę zarumienić. Uchylić piekarnik i w ten sposób wystudzić bezę przez około 2 h. (Można ostrożnie przełożyć bezę na kratkę cukierniczą i tak włożyć z powrotem do piekarnika- wtedy spód pozostanie zupełnie suchy).

Na krótko przed podaniem dokończyć deser.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać przesiany przez sitko cukier puder i krótko zmiksować.

Bezę przełożyć na paterę, na wierzchu rozsmarować śmietanę i rozłożyć świeże owoce i podawać.

Kilka rad:

*Najlepiej sprawdza się ubijanie bezy w robocie planetarnym-zwykłym ręcznym mikserem również się uda, ale będzie wymagać więcej czasu i energii.

* Owoce przygotować wcześniej, umyć i rozłożyć na czystej ściereczce żeby zdążyły wyschnąć.

* Do ubijania śmietany można użyć śmietan-fixu (postępować wg instrukcji na opakowaniu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation