Wnętrza

Kuchnnia

Sernik marmurkowy bez pieczenia

Składniki na spód :
150 g ciasteczek Digestive,
50 g masła,
25 g czekolady,
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie ) ja użyłam zmielonych.

Masło razem z czekoladą topimy ( ja to zrobiłam w mikrofali ). Ciasteczka rozgniatamy najlepiej za pomocą wałka na drobne kawałki. Ciasteczka mieszamy z orzechami, dodajemy masło z czekoladą, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Do tortownicy o średnicy 20 cm wsypujemy mieszaninę, rozkładamy na całej powierzchni i ugniatamy rękoma mocno je dociskając do dna. Wstawiamy do lodówki.

Składniki na masę serową :
500 g naturalnego serka śmietankowego ( u mnie quark ),
120 g cukru ( 100 g w zupełności wystarcza ),
1 łyżka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
340 g jogurtu bałkańskiego lun greckiego ( lub innego bardzo gęstego ),
150 g kremówki,
20 g żelatyny,
00 ml wrzątku,
100 g stopionej białej czekolady,
100 g stopionej gorzkiej czekolady,

Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy. Osobno ucieramy ser i jogurt z cukrami. Dodajemy ubitą kremówkę, mieszamy. Ostudzoną żelatynę " hartujemy " czyli dodajemy do niej kilka łyżek masy serowej,mieszamy kolejno całość dodajemy do miski z masą serową. Mieszamy. Dzielimy masę na pół. Do jednej dodajemy stopioną białą czekoladę do drugiej gorzką. Dość szybko ale starannie mieszamy. Spód wyjmujemy z lodówki. Na nim za pomocą łyżki układamy na przemian masę białą i ciemną.
Na koniec całość przemieszać delikatnie patyczkiem np, takim jak do szaszłyków tworząc efekt marmuru. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. U mnie na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation