Kuchnia

ciasta

Czekoladowo-wiśniowe ciasto bez jajek

1,5 kubka mąki
1/2 kubka cukru (u mnie brązowy nierafinowany)
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli morskiej
3 łyżki kakao (lub 1,5 łyżki karobu)
1 łyżeczka sody
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek kompotu wiśniowego (albo zimnej przegotowanej wody tylko wtedy dodać nieco więcej cukru)
2 łyżki konfitury wiśniowej

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Przelać do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia albo do natłuszczonej olejem foremki na babę. Piec ok. 25 minut w 180°C, do suchego patyczka. Podawałam z wiśniami z kompotu. Mmmmniam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation