DIY - zrób to sam

ciasta kuchnia

» Przekładaniec, ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną
SKŁADNIKI NA MASĘ RABARBAROWĄ:

700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki wody
2 galaretki truskawkowe
1 budyń waniliowy, proszek
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
kilka kropel barwnika spożywczego (czerwonego), niekoniecznie

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki
1 łyżka maki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

330 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

ok. 100 g herbatników, zmielonych

Rabarbar przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Zalewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie zrobi się papka. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Proszek budyniowy wsypujemy do 3/4 szklanki wody i mieszamy, wlewamy do rabarbaru. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia (jeśli chcemy dodajemy barwnik, aby zaostrzyć kolor).
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukier cały czas miksując na średnich obrotach miksera przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą najlepiej drewnianą łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 33×20 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm, aby usunąć nadmiar powietrza przez co nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
Na ostudzony biszkopt wylewamy lekko tężejącą masę rabarbarową, wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę. Wykładamy na masę z rabarbaru i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie oprószamy wierzch ciasta zmielonymi herbatnikami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation