Kuchnia
torty
Wiosenny tort kawowo-malinowy
Składniki na jeden biszkopt ( do ciasta potrzebujemy upiec 2 takie biszkopty)
5 jajek
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
Składniki na mus kawowy
150 g białej czekolady
4 łyżeczki kawy
1200 ml śmietanki 30%
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek cukru pudru
Składniki na żelkę malinową
250 g malin
125 ml wody
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Składniki na poncz
2 łyżeczki kawy
3 łyżeczki cukru pudru
200 ml przegotowanej wody
25 ml whisky
Składniki na obłożenie
500 g masy cukrowej ( kolor biały i czerwony)
150 g cukru pudru
100 g masła
3-4 łyżki mleka
owoce- u nas truskawki, maliny, borówki
Wykonanie
1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ubijać aby powstałam sztywna, błyszcząca masa.
2. Żółtka utrzeć na puch z proszkiem do pieczenia i octem. Wmieszać do ubitych białek na najniższych obrotach.
3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz kakao przesiać dwukrotnie. Składniki sypkie wymieszać ostrożnie ręcznie lub na najniższych obrotach (robot planetarny) z pianą z białek. Wlać masę do standardowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 180 stopniach (do tzw. „suchego patyczka”). Tak samo postąpić z drugim biszkoptem.
4. Maliny, cukier i wodę umieścić w rondlu na niewielkim ogniu. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Owoce zagotować i zestawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać ostrożnie do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.
5. Śmietankę na nadzienie ubić. W połowie ubijania dodawać partiami cukier puder i rozpuszczoną w kilku łyżkach przegotowanej, chłodnej wody kawę. Przestajemy ubijać, gdy składniki się połączą (aby nie wytrąciło się nam masło ;))Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje wstawić na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej lub podgrzać w kąpieli wodnej i wymieszać do rozpuszczenia ( uważajmy, żeby nie zagotować żelatyny bo osłabi to jej zdolności żelujące).
6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną czekoladę wymieszać z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki i żelatyną, a następnie tą mieszankę dodać do reszty ubitej śmietany. Wstawić mus na około 10 minut do lodówki.
7. Składniki na poncz wymieszać. Każdy biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze i skropić ponczem. Posmarować 1/2 musu i przykryć kolejnym blatem. Biszkopt nasączyć ponczem i posmarować żelką malinową. Przykryć blatem biszkoptowym, nasączyć i posmarować resztą musu (możemy odłożyć 2-3 łyżki musu na posmarowanie wierzchu). Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć i posmarować odłożonym musem. Tort wstawić do lodówki na noc.
8. Z masy cukrowej uformować wałeczki, które będą 3-4 mm wyższe niż nasz tort. ( my mierzyłyśmy obwód tortu, żeby wiedzieć ile wałeczków potrzebujemy). Gotowe wałeczki zostawiamy na noc w przewiewnym i suchym miejscu, aby stwardniały.
9. Rano ubijamy miękkie masło na puch, dodając stopniowo cukier puder i mleko. Jeśli masa wyjdzie zbyt twarda dodać nieco więcej mleka. Smarujemy partiami boki tortu masą maślaną i ostrożnie przyklejamy cygaretki. Robimy to stopniowo, żeby masa się nie zastygła zanim obłożymy cały tort. Masa do obłożenia boków musi być maślana, ponieważ masa śmietanowa rozpuszcza cygaretki z masy cukrowej. Ozdabiamy wierzch owocami wedle uznania.
MA==