Uroda

Zdrowie z natury.

Domowy syrop na kaszel

To naturalny i skuteczny lek nie tylko na kaszel. Wzmacnia odporność organizmu oraz pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi.

2 buraki średniej wielkości
2-3 łyżeczki miodu

Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy miód, możemy go zastąpić cukrem jeżeli akurat zabraknie go w naszej kuchni. Gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut. Przelewamy przez sito. Tak powstały syrop zostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Istnieje też inny sposób przygotowania, trochę dłuższy, pomijający gotowanie. Jak powyżej zasypujemy buraki cukrem lub miodem i zostawiamy na kilka godzin aby puściły sok. Syrop pijemy co dwie godziny, dorośli po jednej łyżce a dzieci po łyżeczce. Z racji tego, że działa silnie wykrztuśnie unikamy podawania go na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation