Uroda
Zdrowie z natury.
Źródło witamin
Drożdże zawierają wiele witamin, przede wszystkim z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego przebiegu podstawowych procesów zachodzących w organizmie. Dzięki temu znakomicie poprawiają przemianę materii i są zalecane w przypadku osłabienia organizmu, a także zmniejszenia jego odporności na wszelkie infekcje.
Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie 2-3 razy w tygodniu mikstury przyrządzonej z 2-3 dag rozkruszonych drożdży rozpuszczonych we wrzącej wodzie. Pijemy ją po przestudzeniu. Taki roztwór od lat uchodzi także za skuteczne remedium na zajady. Ranki tworzące się w kącikach ust są nie tylko nieestetyczne, ale także bolesne, zwłaszcza podczas jedzenia czy mówienia. Można też uprościć sobie życie, kupując tabletki z drożdży piwowarskich.Mikroorganizmy dostarczają nie tylko witamin z grupy B, ale również imponującej dawki folianów – związków, które po przedostaniu się do jelita cienkiego ulegają przemianie w kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Jest też niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
Bogactwo mikroelementów
Drożdże to także bogate źródło pierwiastków, których często brakuje w naszej codziennej diecie. Na przykład selenu, niezbędnego do wytwarzania wielu enzymów, przede wszystkim peroksydazy glutationowej – silnego przeciwutleniacza, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Prawidłowy poziom tego pierwiastka zapewnia także właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego. Selen wpływa również na właściwą pracę tarczycy. Kobiety docenią fakt, że łagodzi dolegliwości związane z menopauzą, natomiast mężczyźni, że pozytywnie wpływa na potencję i zwiększa liczbę plemników.
Drożdże dostarczają też dużo litu (wpływa na równowagę psychiczną i nasze stany emocjonalne, zapobiega chorobom układu krążenia) oraz chromu, który m.in. zmniejsza apetyt na słodycze oraz pozytywnie wpływa na pracę trzustki, co jest istotne dla cukrzyków.
Dzięki bogactwu mikroelementów szklanka napoju z drożdży (według przepisu podanego powyżej), wypijana kilka razy w tygodniu znakomicie poprawi samopoczucie. Pomoże uporać się z nerwicami, a także jest naturalnym zabezpieczeniem żołądka i wątroby w trakcie kuracji antybiotykowej.
Dla włosów i skóry
Drożdże to również skarbnica cynku, który nie tylko pobudza funkcjonowanie systemu odpornościowego i poprawia sprawność intelektualną. Jego niedobór ma również konsekwencje „estetyczne”. Paznokcie często stają się wówczas łamliwe i pojawiają się na nich białe plamki. Pogarsza się kondycja włosów, które mają tendencję do wypadania, podobnie jak rzęsy.
Dzięki dużej zawartości cynku, witamin z grupy B i aminokwasów drożdże są chętnie wykorzystywane w dermatologii i kosmetyce. Aby poprawić kondycję skóry, wystarczy rozpuścić je w niewielkiej ilości mleka, dodać nieco oliwy z oliwek, rozrobić na papkę i nałożyć na ciało. Po 10 minutach należy zmyć maseczkę przegotowaną wodą.
Na skórę świetnie działa też kąpiel w wodzie z dodatkiem naparu z kwiatów lipy oraz 25 dag drożdży.
Drożdże (najlepiej piwne) mogą być również bazą do przygotowania maseczki na przetłuszczające się włosy lub zniszczone paznokcie. Dwie łyżki drożdży dodajemy do ciepłego mleka (pół szklanki), a po godzinie dodajemy dwie łyżki miodu oraz jogurt naturalny (pół szklanki). Mieszamy, a później miksturę nakładamy na włosy, na około godzinę. Spłukujemy.
MA==