Kuchnia

Food'n'Drink

Potrzebne będą:

1,5 szkl. borówek

cukier

½ opakowania serka mascarpone

ciasto kruche



Przygotowanie:

Ciasto kruche (przepis znajdziesz tutaj) wykładamy w foremkach do tartaletek dokładnie oblepiając całą formę. Następnie na dnie układamy papier do pieczenia (najlepiej wyciąć kółko) i wysypujemy fasolę. Podpiekamy w piekarniku przez 12-15 minut w temperaturze 190 st.

Nasze tartaletki podpieczone wyjmujemy z piekarnika, wyrzucamy fasolę i papier, a na ich miejsce jak już ciasto przestygnie wykładamy serek mascarpone. Ilość zależy od tego, jak lubimy dużo nadzienia. Na wierzchu układamy borówki, posypujemy odrobiną cukru i znowu wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy dotąd aż ciasto się zrumieni. Powinno to zająć około 12-15 minut. Po przestudzeniu (nie wolno wyjmować wcześniej, nim ciasto przestygnie nie jest jeszcze kruche) podajemy tartaletki w formach, w których się piekły (o ile są ładne), lub wyjmujemy z foremek i podajemy na talerzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation