Kuchnia

kuchnia

kuchenne fascynacje
Rybne kulki w octowej zalewie

Składniki na zalewę :

1,2 L wody
0,4 L octu spirytusowego
2 średnie cebule
1,5 łyżeczki cukru
8 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
2 małe liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli

Na kulki rybne :

60 dag filetów z białej ryby
20 dag filetów z kurczaka lub indyka
1 kajzerka namoczona w mleku
sól, pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Rybę i piersi płukamy, dobrze odsączamy z wody. Przepuszczamy przez maszynkę o średnich oczkach razem z odciśniętą z nadmiaru mleka bułką( ja swoje zmiksowałam blenderem ). Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki trochę większe jak orzech włoski i obtaczamy w bułce tartej. Jesli będzie problem z formowaniem można dodac trochę bułki tartej. Kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone kuleczki przekładamy do słoika.

Cebulę kroimy w piórka i przekładamy z pozostałymi skłądnikami zalewy do garnka. Całość zagotowujemy, zetswiamy z ognia, zalewamy kuleczki rybne. Słoik zamykamy i odstawiamy na 12-24 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation