Kuchnia

koktajle, desery

PUDDING
½ szklanki cukru, szczypta soli, 3 łyżki mąki, 1 całe jajko, 2 żółtka, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka wanilii

Pudding najlepiej gotować w kąpieli wodnej. W naczyniu do gotowania w kąpieli wodnej (tzw. bemarze) zagotuj wodę. W górnym pojemniku zmieszaj ze sobą ½ szklanki cukru, 3 łyżki mąki i szczyptę soli. Jeśli nie masz bemaru, zagotuj wodę w większym garnku, a następnie włóż do niego mniejszy garnek i to w nim mieszaj poszczególne składniki. Woda w większym naczyniu powinna sięgać ¾ wysokości małego garnka.
2
Dodaj 1 jajko i 2 żółtka. Dokładnie wymieszaj.
3
Cały czas mieszając, wlej mleko.
4
Zdejmij garnek z ognia i dodaj wanilię.
5
Gotowy pudding owiń folią spożywczą i pozostaw do wystygnięcia. Folia sprawi, że na wierzchu puddingu nie utworzy się „kożuch”.
6

Pudding możesz podaw
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation