Kuchnia

koktajle, desery

Deser jabłkowo-herbatnikowo-śmietankowy:

Składniki:
– 4 jabłka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 4 łyżeczki cukru
– 1 kartonik śmietanki 30%
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 8 herbatników

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem (ilość cukru dopasować do słodkości jabłek i własnych upodobań). Przestudzić. Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy (można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki). Pokruszyć herbatniki (można włożyć do woreczka i kilka razy uderzyć tłuczkiem lub wałkiem). W pucharkach układać: jabłka – herbatniki – bita śmietana – jabłka – herbatniki – bita śmietana. Posypać startą czekoladą, orzechami lub cynamonem. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny (żeby herbatniki zmiękły od owoców). Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation