Kuchnia

Przepisy

Pizza "Serce"

Składniki na cztery pizze:

500 g mąki z papryką
4 łyżki oliwy z oliwek
30 g drożdży
łyżka miodu
łyżeczka morskiej soli
300 ml mleka
1 jajko


Dodatki:

200 g szynki
200 g żółtego sera
2 papryczki peperoni
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu chilli - czosnek
4 kabanosy



Przygotowanie:

Do szklanej miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich sól oraz miód i delikatnie rozcieramy.

Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy mąkę, jajko, mleko oraz oliwę.
Wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki się połączą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Pomidory wlewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czosnek niedźwiedzi.

Wędlinę, paprykę, peperoni oraz kabanosy kroimy w paseczki.

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery części, wałkujemy na cieniutki placek i wycinamy serca.

Pizze układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez pięć minut w temperaturze 180 stopni.

Następnie wyciągamy je, smarujemy sosem i układamy dodatki. Zapiekamy przez dziesięć minut.
Ponownie wyciągamy blachę, posypujemy serca serem i pieczemy jeszcze około pięciu minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation