Kuchnia

kuchnia

Tort kakaowo-orzechowy wg. siostry Anastazji

Placek kakaowy:

7 jajek
szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Placek orzechowy

5 jajek
250 g orzechów ( po połowie: włoskie tarte i laskowe, które posiekałam nożem)
200 g cukru
łyżka miodu
łyża mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia


Masa orzechowa:

szklanka mleka
200 g cukru pudru
200 g orzechów włoskich (krojonych) w tym 0,5 szklanki tartych laskowych
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
500 g masła

Placek kakaowy.

Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Wlewamy rozmieszane żółtka i delikatnie mieszamy. Wsypujemy wymieszaną i przesiana z proszkiem do pieczenia i kakao, mąkę. Lekko mieszamy. Prostokątną formę o wymiarach 32x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy, wygładzamy wierzch. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut. Po upieczeniu, studzimy i kroimy poziomo na dwa placki.

Placek orzechowy przygotowujemy w podobny sposób jak placek kakaowy. Po upieczeniu (w takiej samej formie jak poprzedni placek) i wystudzeniu kroimy na dwa placki.

Do garnka (użyłam teflonowego) wlewamy mleko i wsypujemy cukier, cukier z wanilią i orzechy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, tak aby tylko pyrkało. Prażymy w ten sposób około 10-15 minut. Studzimy.

Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę orzechową. Miksujemy.

Składamy ciasto.

Na spód wykładamy placek kakaowy. Wykładamy na niego 1/3 masy orzechowej i przykrywamy plackiem orzechowym. Pokrywamy go 1/3 masy i przykładamy drugim plackiem orzechowym. Na niego wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim plackiem ciasta kakaowego.

Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation