Kuchnia

przepisy

Drożdżowe ciasto z jabłkami

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
3 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
10 dag margaryny
10 dag cukru
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie;
Margarynę rozpuścić, do gorącej dodać zimne mleko i rozpuścić w tym drożdże, dodać olej, cukier, przesianą mąkę oraz 2 jajka i jedno żółtko. Przy pomocy łyżki wymieszać ciasto starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza.( ciasto jest luźne). Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i po wierzchu posmarować pozostałym białkiem, następnie całe ciasto obłożyć plasterkami jabłek. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po jabłkach.
W miseczce dokładnie rozetrzeć margarynę, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec po ponownym podrośnięciu w temp. 180 st około 35 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation