Kuchnia

DLA ZDROWOTNOŚCI

Estragon jest źródłem wielu witamin,zawiera prowitaminę A i spora,jak na przyprawę,ilość witaminy C.Posiada właściwości żółciopędne,rozkurczowe,wiatropędne,przeciwwzdęciowe i ogólnie poprawiają trawienie.Korzystnie działa przy cofaniu się żółci do żołądka oraz przy bólach wątrobowych.Działa wykrztuśnie,grzybobójczo i antybakteryjnie,szczególnie w formie nalewki i olejku eterycznego.Wcierany miejscowo zmniejsza dolegliwości bólowe.Pobudza miesiączkowanie,ale jednocześnie zmniejsza bóle menstruacyjne i łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.Wzmaga ruch migawkowy nabłonka dróg oddechowych,co przynosi korzyści przy nieżycie układu oddechowego,w tym przy zapaleniu oskrzeli.Suszony estragon po roztarciu w dłoniach na drobny pyłek jest dodatkiem do dressingów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation